
Este adevărat că acizii grași Omega-3 sunt buni pentru creierul tău?
Potrivit unui nou studiu publicat pe Neurologie, răspunsurile par a fi "da": persoanele cu niveluri ridicate de Omega-3 din surse marine pot avea o pierdere întârziată a masei cerebrale mai târziu în viață. Doctorul James Pottala de la Cascada Sioux, Universitatea din Dakota de Sud, coautor al acestui studiu, explică faptul că 30-40% din acizii grași din materia cenușie corticală este compus din acid docosahexaenoic (DHA), unul dintre acizii grași Omega-3. Din acest motiv, cercetătorii au sugerat o posibilă corelație între acizii grași polinesaturați și masa cerebrală. Medicul Pottala și colegii săi au măsurat acizi grași polinesaturați în celulele roșii din sânge a 1.111 femei, care apoi au suferit RMN opt ani mai târziu, la o vârstă medie de 78 de ani. Rezultatele au arătat că opt ani mai târziu, participanții cu niveluri mai ridicate de acizi grași Omega-3 au avut un volum cerebral mai mare, adică au arătat o întârziere de 1-2 ani în debutul atrofiei cerebrale. Aceste rezultate se adaugă până la cele obținute din studii anterioare și toate sugerează că un aport crescut de acizi grași polinesaturați, la suplimentarea corespunzătoare, poate întârzia atrofie cerebrală și, eventual, demență.
Sursa: Neurologie 82 Februarie 4, 2014. Pp. 435-442 Publicat online înainte de imprimare 22 ianuarie 2014