Vara este anotimpul perfect pentru a merge cu bicicleta și a te bucura de vremea bună în aer liber. Cu toate acestea, uneori, căldura mare poate face antrenamentul de ciclism un pic mai dificil și mai solicitant. Mai jos veți găsi câteva sfaturi practice și de bun simț pentru a aborda antrenamentul în căldură.

 

Rute și orare

Ciclismul la soare poate fi foarte plin de satisfacții, dar este important să luați câteva măsuri de precauție, mai ales pentru a evita daunele provocate de căldură. În primul rând, încercați să evitați cea mai fierbinte parte a zilei, când soarele este cel mai puternic. În schimb, alege să mergi dimineața devreme sau după-amiaza târziu, când soarele nu este atât de puternic. Dacă este posibil, încercați să călătoriți în zone chiar umbrite sau de-a lungul potecilor care oferă un anumit adăpost de soare. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți corpul mai rece și să preveniți supraîncălzirea, deshidratarea sau insolația.

 

Cum să te îmbraci pentru ciclism vara

Când mergeți cu bicicleta vara, este important să purtați îmbrăcăminte ușoară, respirabilă. Evita sa porti haine inchise la culoare care absorb caldura si alege in schimb haine mai usoare si foarte respirabile, acestea te vor ajuta sa te tina racorii si sa reduca transpiratia. De asemenea, poarta o palarie sau o bandana, daca mergi la o simpla plimbare, sau o casca, atat pentru a-ti proteja capul de soare, cat si pentru a te proteja de caderi. Casca este întotdeauna cea mai bună soluție pentru siguranța ta. Folosiți ochelari de soare pentru a vă proteja ochii de razele UV și, de asemenea, de impactul oricăror insecte.

Temperatura ideală pentru ciclism

Temperatura ideală pentru ciclism depinde de preferințele personale și de nivelul de fitness. In general, insa, este indicat sa iesi cu bicicleta cand temperatura este intre 20 si 25°C. Peste 30 de grade, ar fi indicat să evitați mersul pe bicicletă sau să reduceți intensitatea antrenamentului. Plimbările de vară cu bicicleta pot fi, de asemenea, foarte solicitante, dar există câteva mici trucuri pentru a gestiona mai bine hidratarea și pentru a face antrenamentul pe căldură mai eficient și mai sigur.

O deshidratare modestă contribuie la apariția unei senzații semnificative de oboseală, de aceea este bine să preveniți și să gestionați corect hidratarea. Prima precauție este cu siguranță să bei multă apă înainte, în timpul și după antrenament. Acesta este un obicei bun în sezonul cald, pentru că cu siguranță ajută la menținerea corpului bine hidratat.

 

Suplimente de săruri minerale și căldură

Sunt multe greseli de evitat in alimentatia unui biciclist si este indicat sa cauti cel mai bun sfat pentru o alimentatie corecta post-antrenament.

Când căldura este intensă este utilă și utilizarea suplimentelor specifice pentru a promova hidratarea și refacerea electroliților (săruri minerale). În plus, la temperaturi ridicate, este indicat să reduceți intensitatea antrenamentului și să luați pauze mai dese, pentru a evita oboseala excesivă și efectele neplăcute ale soarelui. Suplimentele alimentare cu sare minerală sunt utile pentru menținerea organismului hidratat și prevenirea deshidratării în timpul antrenamentului cu bicicleta. Aceste produse contin electroliti precum sodiu, potasiu, magneziu, calciu care se pierd prin transpiratie in timpul antrenamentului. Atunci când alegeți sărurile minerale pe care să le puneți în sticlă, este bine să acordați atenție unor parametri fundamentali, deoarece produsele nu sunt toate la fel, și mai presus de toate nu toate sunt potrivite pentru a susține organismul angajat în activități intense. Va trebui să acordați atenție, de exemplu, osmolarității, echilibrului dintre electroliți și prezenței carbohidraților complecși, pentru a obține o distribuție mai bună a energiei. Produse precum SuperHydro vă pot ajuta foarte mult să gestionați hidratarea și energia, mai ales atunci când transpirația este intensă.

Cum să folosiți suplimentele energetice la căldură

Suplimentele energetice pot fi utile pentru a furniza energie în timpul antrenamentului cu bicicleta în căldură. Aceste suplimente conțin carbohidrați de natură și viteză de absorbție diferite, precum și alți nutrienți care oferă energie organismului în timpul antrenamentului. Puteți lua suplimente energetice în timpul antrenamentului pentru a oferi energie corpului și pentru a susține performanța, dar asigurați-vă că alegeți întotdeauna suplimente energetice care sunt garantate pentru performanță. Mai ales vara este bine sa fii atent, deoarece produsele neadecvate pot provoca disconfort intestinal. Problemele sunt mai frecvente la căldură, pentru că deseori este asociată cu ea puțină deshidratare și intestinul este incapabil să gestioneze corect aportul caloric. Există mai multe sfaturi despre cum să luați batoane și geluri energetice, un sfat important este să beți întotdeauna puțină apă după ce le-ați luat.

O altă sugestie foarte utilă este să te rehidratezi devreme după sport, poate folosind produse specifice pentru recuperare.


Puteți afla mai multe despre integrarea bicicliștilor citind articolul nostru „Integrarea în dieta biciclistului”.


Mersul pe bicicletă în căldură este cu siguranță o experiență plăcută, dar este important să nu uitați să luați câteva măsuri de precauție pentru a evita să suferiți disconfortul pe care îl pot provoca căldura și soarele.